Programozói szakkifejezések szótára

Szoftverfejlesztési tevékenységekkel kapcsolatos informatikai szavak, rövidítések, kifejezések tárháza

Folyamatosan gyarapítom ezt a listát, melyen szereplő szavakkal és kifejezésekkel munkám során találkozom. Minden egyes ismeretlen szónak szinte azonnal megpróbálok utánajárni, így gyarapítva szókincsem a programozói területen. 

CRUD

Főként adminisztrációs funkcióknál használják ezt a rövidítést: Create Read Update Delete, vagyis létrehozás, olvasás, frissítés és törölés műveletek.

API

Application Programming Interface, magyarul alkalmazásprogramozási interfész. Egy program vagy rendszerprogram azon eljárásai, amelyet más programok felhasználhatnak.

PHP

A PHP egy általános szerveroldali szkriptnyelv főként dinamikus weblapok készítésére. Az első szkriptnyelvek egyike. Angolul: Personal Home Page. A kódot a webszerver PHP feldolgozómodulja értelmezi. 1995. június 8.-án jelent meg először.

HTML

Angolul HyperText Markup Language, vagyis hiperszöveges leíró nyelv, melyet weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki és mára már internetes szabvánnyá vált a W3C támogatásával.

JavaScript

A JavaScript programozási nyelv egy objektumalapú, prototípus alapú szkriptnyelv, amelyet weboldalakon elterjedten használnak.

Java

A Java általános célú, objektumorientált programozási nyelv, amelyet a Sun Microsystems fejlesztett a ’90-es évek elejétől kezdve egészen 2009-ig, amikor a céget felvásárolta az Oracle. 2011-ben a Java 1.7-es verzióját az új tulajdonos gondozásában adták ki.

SSH

Az SSH a Secure Shell rövidítése. Egy szabványcsalád és egyben egy protokoll is, amit egy helyi és egy távoli számítógép közötti biztonságos csatorna kiépítésére fejlesztettek ki. Leggyakrabban arra használják, hogy távoli számítógépbe belépjenek és parancsokat adjanak ki. Alapértelmezetten a 22-es porton kommunikál.

PDO

A PDO az angol PHP Data Object szavak rövidítése. Objektum orientált adatbázis kezelésre használható. A PDO lényegében egy objektum, mellyel elvégezhető az adatbázis kapcsolódás, lekérdezés vagy bármilyen tranzakciós művelet. Blog bejegyzésre tovább...

Megjegyzések