PHP - string függvények

PHP string függvények listája

Azok a függvények, melyeket szerepeltetek a listában egytől egyik azért vannak benne, mert nekem személy szerint már szükségem volt rá valaha. Leírom, hogy mikre valók, hogyan lehet őket paraméterezni, milyen kimeneteket eredményez stb. 

addslashes(string $str)

Ennek a függvénynek csupán egy bemeneti paramétere van. Ha beadunk egy olyan szöveget, ami tartalmaz speciális karaktereket mint pl.: ' vagy ", akkor azok elé betesz egy \ (backslash) jelet. 

chr(int ASCII kód)

Paraméteréül a kívánt ASCII kód számát várja és visszatér speciális karakterrel.

strip_tags(string $str, string $allowable tags)

A strip_tags() függvény első paraméterében meghatározott szövegből "szűri ki" a HTML, XML tag-eket és ezek nélkül vissza is adja azt. A függvény második paraméterében vesszővel elválasztva kell felsorolni azon elemeket, melyeknél viszont azt szeretnék, hogy figyelmen kívül hagyja. Online szövegszerkesztő (pl.: TinyMCE) által generált HTML szöveg tag-ek nélküli megjelenítésénél nagyon hasznos volt számomra.

echo(string $str)

Egyszerű szövegkiíró függvény.

explode(string $delimiter, string $str)

A második paraméterében meghatározott szöveget az első paraméter szerint "szétrobbantja" és tömbbel tér vissza. Az első paraméter lehet egy szóköz vagy vessző vagy bármi más. Létezik egy harmadik paramétere is, melyet még nem használtam. Korlátozni lehet vele a tömb elemeit.

Megjegyzések