Programozói könyvek, ismeretanyagok


Ezen az oldalon összegyűjtöm azokat a könyveket, ismeretanyagokat (magazinok, dokumentumok), melyeket jelenleg is olvasok vagy már olvastam, feldolgoztam és megértettem. Bemutatom a tartalmukat, mondanivalójukat és leírom a saját véleményemet is.


Biztonságos webalkalmazások PHP nyelven
Tricia Ballad & William Ballad

Kiadó: KISKAPU KIADÓ
Oldalak száma: 298
ISBN: 9789639637672
Nyelv: magyar
Kiadás éve: 2010

Leírása: A PHP nyelvű webalkalmazások a hackerek egyik legfőbb célpontját jelentik. Miért? Mert tudják, hogy sok ilyen alkalmazást olyan programozók írnak, akik alig vagy egyáltalán nem rendelkeznek tapasztalattal a programok biztonságossá tételének terén. Mindazonáltal nem kell áldozatul esnünk nekik: a Biztonságos webalkalmazások PHP nyelven segít, hogy elsajátítsuk azokat a készségeket és módszereket, amelyek a sziklaszilárd PHP-kódok írásához, illetve a már meglevő PHP-programok megerősítéséhez szükségesek. A webes fejlesztés, a biztonságos programok írása és az oktatás területén szerzett több mint tizenöt évnyi tapasztalatára építve Tricia és William Ballad megmutatja, hogy milyen biztonsági hiányosságok jelentkezhetnek a PHP-kódokban, és leírja a PHP-fejlesztők által leggyakrabban elkövetett hibákat. A szerzők konkrét, a gyakorlatban hasznosítható megoldásokat mutatnak be olyan módszereket, amelyeket meglepően könnyű megérteni és használni, függetlenül attól, hogy milyen szintű PHP-programozói tudással rendelkezünk. A Biztonságos webalkalmazások PHP nyelven áttekinti a PHP-kódok biztonságossá tételének legfontosabb szempontjait, a hibakezeléstől és az átmeneti tárak túlcsordulásától kezdve a bemenet érvényességének ellenőrzéséig és a fájlrendszerhez való hozzáférésig. A szerzők megcáfolják azokat a mítoszokat, amelyek visszatartják a PHP-programozókat attól, hogy megkíséreljék biztonságossá tenni a kódjaikat, és megtanítják, hogyan írhatunk anélkül biztonságosabb kódot, hogy feláldoznánk a szoftver teljesítményét vagy a saját hatékonyságunkat.

Véleményem: jelenleg olvasom, később...



Ajax felsőfokon
Shawn M. Lauriat

Kiadó: KISKAPU KIADÓ
Oldalak száma: 310
ISBN: 9789639637498
Nyelv: magyar
Kiadás éve: 2008

Leírás: Feladatközpontú Ajax: méretezhetőség, teljesítmény, biztonság, stabilitás és karbantarthatóság a maximumon. Az Ajax felsőfokon a feladatközpontú, magas minőségű Ajax webalkalmazások készítésének nélkülözhetetlen útmutatója. Shawn M. Lauriat szisztematikusan áttekinti az Ajax-szal kapcsolatos tervezési, felépítési és fejlesztési kérdéseket, és olyan kipróbált mintákat és megbízható kódpéldákat mutat be, amelyek nem találhatók meg egyetlen másik könyvben sem. A kötetben mindazokra a problémákra - méretezhetőség, teljesítmény, biztonság, stabilitás, rugalmasság, karbantarthatóság, újrahasznosíthatóság - megtaláljuk a legjobb megoldásokat, amelyekkel az üzleti Ajax alkalmazások fejlesztői találkoznak. Lauriat könyve azoknak a tapasztalt webfejlesztőknek szól, akik friss ötletekre és elegáns megoldásokra kíváncsiak, de a műszaki jellegű tartalmat közérthetően közvetíti. Többek között a következő témákat tárgyalja eleddig példátlan mélységben: egyéni JavaScript-események megvalósítása a lazább csatolás és a nagyobb rugalmasság érdekében; az Ajax hagyományos használhatósági korlátainak átlépése; a hálózati átvitel idejének csökkentése tömörítés és más megoldások segítségével. A főbb témakörök a következők: • Egyszerű, tiszta és felhasználóbarát Ajax-felületek tervezése • Méretezhető és karbantartható felépítés kialakítása az ügyféloldali JavaScript kódok számára • Az ügyféloldali kód ellenőrzése, hibamentesítése és profiljának elkészítése a legújabb eszközök segítségével • A kiszolgálóoldal felépítése a biztonságot és a működőképességet szem előtt tartva, miközben korlátozzuk a kérelmek által betölthető adatokat, objektumokat és műveleteket • Védelem az Ajaxot érintő legelterjedtebb és legjelentősebb biztonsági fenyegetések ellen • Az Ajax alkalmazások valamennyi összetevőjének optimalizálása a kiszolgáló-oldali parancsfájloktól az adatbázis-műveletekig • A holnap Ajaxa: játékfejlesztés, az Ajax és a rajzvászon, az Ajax használata üzleti alkalmazások fejlesztéséhez. 

Véleményem: jelenleg olvasom, később...


Megjegyzések